Is jouw tiener of kind ook al (te) druk met huidverzorging? Geen zorgen: ik vertel je graag waar je kind op moet letten, welke skincare past bij de jonge huid en wat wél helpt tegen puistjes.
Daarom is jouw kind druk met cosmetica
Veel ouders en scholen zien dat meiden en jongens in groep 8 al volop bezig zijn met make-up en skincare. Soms zelfs op het obsessieve af. Dé oorzaak? Vele filmpjes en tutorials op sociale media. Maar misschien is dat toch niet het hele verhaal. We zien ook al een tijdje een toename in pre-puberale acne: puistjes bij kinderen tussen 7 en 10 jaar. Ik vind het dan wel begrijpelijk dat zoveel kinderen hun heil zoeken in dure middeltjes en allerlei skincaretips van het internet.
De effecten van slechte skincare bij een kind
Maar helaas zijn niet al die adviezen of producten even goed voor de huid. Zo zijn er vele filmpjes rond het behandelen van puistjes. Bijvoorbeeld met de aloude tip: smeer er tandpasta op (hier lees je waarom dat geen goed idee is). Dan heb je ook nog de (meestal dure!) te-mooi-om-waar-te-zijn huidproducten en de cosmetica-ingrediënten die irritatie of allergie opwekken, maar – bizar genoeg – in heel veel huidproducten zitten, ook in producten speciaal voor kinderen en tieners.
En dat doet allemaal meer kwaad dan goed. Want zo kunnen kinderen hun huid stukmaken, waardoor ze juist (meer) huidproblemen krijgen, zoals irritatieklachten, eczeem en soms zelfs acne. Zo belanden ze van de regen in de drup.
Skincare voor de jonge huid
Maar niet alle skincare is een slecht idee. Juist niet. Ik ben een groot voorstander van huidverzorging, ook op jonge leeftijd. Ik ben dus heel blij dat veel kinderen nu al in aanraking komen met skincare. Want met een goed beautyritueel zorg je voor een stralende huid met minder huidveroudering en zonschade in de toekomst.
Maar je kunt niet zomaar alles (tegelijkertijd) op je huid smeren: de routine en producten moeten wél kloppen. Juist voor die overgevoelige, jonge huid is dat enorm belangrijk. Ik heb 10 tips voor je (kind).
Tip 1. Wat je ook doet voor je huid, doe het mild
Laat je kind altijd milde huidproducten kiezen. Dat betekent: cosmetica en crèmes zonder parfum, geurstoffen (lavendel!), uitdrogende alcohol, citrus- en mintachtige stoffen. Die zitten helaas in heel veel producten. Ook als de verpakking perfect skin belooft: het zijn echt irriterende ingrediënten. Ook essentiële oliën kun je beter vermijden. En er zijn meer ingrediënten die je kind (en jij ook) beter kan vermijden.
Ook niet doen: scrubs met korreltjes, agressieve cleansers, zwarte maskertjes die je van je huid aftrekt en foute spot treatments (vaak speciaal tegen puistjes!). Die beschadigen de huidbarrière en daar kun je juist huidproblemen door krijgen.
Tip 2. Laat de huid van je kind wennen aan een nieuw product
Iedere huid is anders, en wat de huid van jouw kind irriteert is heel persoonlijk. Laat je zoon of dochter daarom een nieuw product altijd uitproberen op de binnenkant van de elleboog. Smeer een week of twee wat op die plek. Gebeurt er niks? Dan kun je het veilig op je gezicht smeren.
Laat vervolgens je gezichtshuid ook wennen: gebruik je nieuwe skincare eerst een paar keer per week. Gaat dat goed? Breid het dan uit naar dagelijks gebruik. Ontstaat er uitslag, jeuk, roodheid of zwelling? Dat is een duidelijk signaal: niet geschikt voor jouw huid. Stoppen dus.
Signalen dat de huid van je kind het niet trekt
Start je kind met een nieuw huidproduct en ontstaan onderstaande klachten? Stop dan!
> Uitslag, jeuk, roodheid of zwelling
> Een droge, trekkerige huid
> Ineens wordt de huid vettig
> Een uitbraak van puistjes
> Huid die onrustig wordt én blijft. Soms zijn (meer) puistjes een goed teken. Dan is er sprake van purging. Alle onzuiverheden die verstopt zaten in de huid, komen allemaal tegelijkertijd omhoog. De huid wordt daarna juist mooier. Maar dat moet na twee maanden wel echt gebeurd zijn. Hier lees je meer over purging.
Tip 3. Check de datum
Net zo belangrijk: let op de houdbaarheidsdatum. De meeste skincareproducten zijn tot een jaar na openen te gebruiken. Dat geldt voor moisturizers, foundation en toners. En voor exfolianten op basis van salicylzuur en glycolzuur. Check voor zekerheid het open-potplaatje: het getal daarin geeft aan hoeveel maanden je het product na openen nog kunt gebruiken.
Tip 4. Dagelijkse skincare voor kids en tieners: reinigen en verzorgen
Alles begint bij reinigen, ook skincareroutines bij kinderen en tieners. Milde reiniging kan ook helpen om puistjes te voorkomen. Het is daarom een goede gewoonte om, net als tandenpoetsen, elke avond het gezicht te reinigen.
Mijn cleanser voor de normale tot droge huid past bij de meeste kinderen die nog niet in de puberteit zitten. Zij hebben namelijk nog geen overmatige talgproductie. Krijgt je zoon of dochter overdag steeds meer een glimmend gezicht, dan past waarschijnlijk de cleanser voor de normale tot vette huid beter.
Tip 5. Voedende crème: hoeft niet, mag wel
De jonge huid van kinderen en tieners heeft nog geen voedende crème nodig met hoge concentraties werkzame ingrediënten (zoals die in mijn Moisturizers). Maar het mag wel: deze crèmes bevatten namelijk stoffen als vitamine C en niacinamide. Bij een huid met puistjes doen die bewezen goed. Je leest meer over basisskincare bij tieners in mijn eerdere blog.
Gezien bij jong en oud: keratosis pilaris
Pukkeltjes, oneffenheden, jeuk: alle kinderen hebben dat wel eens. Een onbekender verschijnsel dat veel voorkomt, ook bij kinderen en tieners, is keratosis pilaris. Het is onschuldig. Maar het kan wel vervelend zijn.
Bij keratosis pilaris heb je kleine rode bultjes op je gezicht, armen, benen of rug. De huid voelt ruw aan en kan rood zijn. Sommige mensen beschrijven het als permanent kippenvel. De bultjes ontstaan als het huideigen eiwit keratine ophoopt in de haarfollikel (het holletje in het haarzakje vanuit waar je haren groeien). RTL berichtte eerder over Brenda, wiens beide kinderen hier last van hadden. Helaas is keratosis pilaris niet te genezen, maar je kunt wel iets doen tegen de klachten. Het belangrijkste: exfoliëren met salicylzuur. Dode huidcellen laten hierdoor makkelijker los en keratine in de verstopte haarfollikels wordt zachter. Goed smeren met een milde crème maakt de bultjes minder zichtbaar. Liefst een crème met kalmerende ingrediënten als niacinamide, zoethoutwortelextract, allantoïne en evodia. Die helpen tegen eventuele roodheid.
Tip 6. Sowieso (nog) niet doen: fruitzuren en scrubs
Veel cosmeticaproducten zijn geschikt voor kinderen. Maar sommige producten voor volwassenen zijn dat sowieso niet. Dat geldt bijvoorbeeld voor hoge concentraties fruitzuren. Nog een nadeel van fruitzuren: ze maken de huid – zeker in het begin – gevoeliger voor uv-straling van de zon. En als er iets schadelijk is voor de huid, dan is het de zon.
Tip 7. Dé tip die je huid lang jong houdt: smeer een hoge SPF
Een van de huidverzorgingstips die je vaak terugvindt op sociale media: smeer je elke dag in met een hoge SPF. En daar ben ik wél heel blij mee, want je voorkomt er zoveel ellende mee. Zoals huidkanker en ‘gewone’ verouderingsverschijnselen, als pigmentvlekken, verslapte huid en rimpels.
Kind met puistjes? Liever niet afwachten
Ruim 9 op de 10 pubers te maken krijgt met acne. En steeds meer kinderen tussen 7 en 12 ook. Uit mijn eigen onderzoek weet ik dat ouders niet altijd weten wat ze moeten doen als hun kind last krijgt van puistjes. Het gebeurt daardoor regelmatig dat (ouders van) pubers niets doen tegen lichte acne. Tot die ernstige vormen aanneemt. En dat is een gemiste kans! Als je op tijd gericht actie onderneemt, bespaar je je kind een hoop ellende en mogelijk blijvende littekens. Lang niet altijd is daar medicatie voor nodig. Er zijn meer mogelijkheden om puistjes te behandelen.
Tip 8. Dit werkt wel tegen puistjes
Heeft je kind of tiener alleen wat onzuiverheden? Laat dan de reguliere middeltjes tegen puistjes uit de drogist lekker staan (toners met uitdrogende alcohol, zwarte maskertjes ...). Die zijn allesbehalve geschikt: veel te agressief. Wat wel werkt tegen puistjes bij kinderen? Dagelijks reinigen met een milde cleanser. Doe dat in ieder geval voor het slapengaan. En het liefst ook in de ochtend.
Heeft de huid van je kind meer nodig dan alleen reinigen? Dan kan mijn Exfoliant met salicylzuur een goede optie zijn. Die zorgt ervoor dat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen.
Behalve mijn Exfoliant met salicylzuur, kan je kind ook mijn Azelaic Acid Serum proberen. Dit serum heb ik speciaal ontwikkeld voor de onrustige huid met roodheid, bultjes en puistjes. Het kalmeert en zuivert de huid en kan deze zo al snel weer egaal en stralend maken. Het Azelaic Acid Serum en de Exfoliant mogen ook allebei gebruikt worden in de huidverzorgingsroutine.
Laat je kind beide producten wel heel rustig opbouwen, want de werkzame stoffen kunnen in het begin iets te veel voor de huid zijn. Begin eerst met het opbouwen van de Exfoliant. Breng dit product eerst om de dag aan, als dat goed gaat, dan kan je kind in de week erna de Exfoliant elke avond aanbrengen. Daarna kan het Azelaic Acid Serum op dezelfde manier toegevoegd worden aan de routine. Dat gebruik je in de ochtend.
Zie je na een week of 6 tot 8 geen verbetering? Of wordt de acne erger? Schakel dan hulp in: van een huidtherapeut, huisarts of dermatoloog.
Even rechtzetten: 5 misverstanden bij puistjes
> Puistjes zijn besmettelijk: onzin!
> Acne komt door slechte hygiëne: niet waar.
> Borstels en scrubs houden de huid schoon en mee-etervrij
> Tandpasta droogt puistjes uit
> Veel zweten zorgt voor acne
> Puistjes met een witte kop kun je best uitknijpen
> Je moet als puber gewoon over acne heen groeien
En dit zijn niet de enige … check alle misverstanden over puistjes.
Tip 9. Hou het schoon
Voor een mooie huid is het heel belangrijk dat je kind schoon ‘werkt’. Een paar tips: was eerst je handen voor je je gezicht reinigt, pak elke dag een schoon washandje of handdoekje om je gezicht te drogen na het reinigen, kies voor producten met een pompje én deel make-up niet met vrienden of familie. Zo breng je geen bacteriën over op je huid die problemen kunnen veroorzaken.
Tip 10. Meer is niet beter
Ook al zijn er genoeg skincareroutines met twaalf stappen op TikTok, slim is dat meestal niet. Het is belangrijk dat je kind alleen gebruikt wat het echt nodig heeft, want meer smeren is niet beter – sterker nog: het kan juist irritatie opwekken of zelfs een allergie. Less is echt more!